Mořský červ žije z velrybích kostí

18.8.2004
Samička červa Osedax roseus. Zelenavá část je zanořena do kosti. Obr. Robert C. Vrijenhoek, Shannon B. Johnson & Greg W. Rouse 10.11.2009,  Creative Commons Attribution 2.0 Generic licence.

Nový rod červů s krajně nezvyklým metabolismem a životním cyklem objevili oceánologové z amerického Monterey Bay Aquarium Research Institute. Na dně podmořského kaňonu u kalifornských břehů našli v hloubce tří kilometrů kostry velryb pokryté kobercem zvláštních, vědě doposud neznámých červů. Jejich samice jsou silné asi jako tužka a dorůstají délky jen několika centimetrů. Nemají vyvinuty oči, ústa ani žaludek. Jejich tělo vyplňuje balónkovitý váček naditý vajíčky. Z váčku vybíhají na všechny strany zelenavé „kořínky“ nořící se do velrybích kostí. Ze zbytků kostní dřeně čerpá samice živiny především ve formě tuků. Rozklad tuků pro ni zajišťují symbiotické bakterie. Koloběh živin mezi kostmi, bakteriemi a červem není zatím zcela jasný. Červ dostal latinské rodové jméno Osedax čili „hltač kostí“. Analýzy DNA odhalily jeho příbuzenství s kroužkovci, kteří obývají okolí podmořských vřídel horké solanky. Samostatná evoluce „hltačů kostí“ je dlouhá zřejmě 42 milionů let a trvá tedy zhruba stejně dlouho jako evoluce velryb. Symbiotické bakterie „hltačů kostí“ jsou naprostým unikátem. Žádný ze známých hlubinných bezobratlých tvorů ve svém těle nic podobného nehostí. Nejblíže mají tyto bakterie k mikroorganismům z ropných ložisek.

Pokud jsme zatím mluvili jen samicích, je to proto, že samci jsou snadno k přehlédnutí a na rovní pohled by je nikdo neřadil ke stejnému živočišnému druhu jako samice. Mají přímo mikroskopické rozměry a nejsou vlastně ničím jiným než „továrnou na spermie“. Samice jich může najednou nasát do vaku s vajíčky více než stovku. Po oplození se začne vyvíjet larva, která si volí pohlaví podle okolností. Pokud narazí na volný povrch velrybí kosti, změní se na samici. Pokud najde jen kosti obsazené samicemi, změní se na samce, který nalezené samice oplodní. Obr.Robert C. Vrijenhoek, Shannon B. Johnson & Greg W. Rouse 10.11.2009.

akademon.cz 8.5.2013: K tomu, aby se dostali do kostí, používají červi Osedax roseus kyselinu, kterou se proleptávají dovnitř, aby získali tuk a kolagen, jež jejich symbiotické bakterie přemění na výživu. Zjistil to se svými kolegy Greg W. Rouse ze Scripps Institution of Oceanography v kalifornské La Jolle.

prof.Arnošt Kotyk 20.9.2013: Dva druhy kosti žeroucích červů byly objeveny v chladných antarktických vodách. Nový druh Osedax antarcticus byl nalezen při ohlodávání velrybích kostí na mořském dně.

Odeslat komentář k článku "Mořský červ žije z velrybích kostí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mořský červ žije z velrybích kostí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace